Denne artikel indeholder reklamer
Efterårets og vinterens tidehverv varsler, at nu skal der igen tændes op i brændeovnen. At sidde i sin stue mens flammerne knitrer i brændeovnen, har en lige så dragende tiltrækning som sommernatten ved bålet. Vinter- og efterårsmørke skaber en hyggefølelse, når du har en brændeovn i din stue.
Vi tænder stearinlys og lægger brænde i ovnen; varme og lys i vore huse får en helt magisk tiltrækning. Nogle føler endda, at netop de mørke måneder er de bedste måneder i løbet af året.
Hvorfor vi tiltrækkes af ild, er et åbent spørgsmål. Måske skal vi søge svaret tilbage på den østafrikanske savanne for ca. 2,5 millioner år siden.
Det var på det tidspunkt, at menneskets meget fjerne forfædre begyndte at mestre ilden og skabte lys i mørket.
Brændeovn test
Når du investerer i en brændeovn, er det vigtigt at vælge en, der er korrekt dimensioneret til det rum, der skal opvarmes.
Hvis ovnen er for stor, ser man tit, at brugerne af brændeovnen har en tendens til, at lægge for lidt brænde i ovnen for at undgå, at man overopheder rummet. Det leder til en masse gløder under asken, hvilken på sin side skaber en masse røg.
Dette spild af brændstof er en af de største årsager til luftforurening. Det er derfor en god ide, at læse en brændeovn test, så du kan finde en der passer til lige præcis dit varmebehov.
Brændeovne og pejse kan lede store mængder luftforurenende stoffer ud. Træ-røg indeholder i hundredvis af kemiske forbindelser, herunder nitrogenoxider, carbon-monoxid, organiske gasser og partikler, hvoraf mange har negative helbredseffekter.
Vi har kigget nærmere på 5 forskellige brændeovne, uanset om du er på udkig efter godt et brændeovn tilbud eller en god brændselsøkonomi, så har du muligheder her.
Ud med de ældre brændeovne
I mange byområder og landdistrikter, er røg fra ældre brændeovne, en stor bidragyder til luftforurening. Hvis du har en ældre brændeovn, skal du overveje at opgradere til en af de nyere godkendte brændeovne i denne guide til de bedste brændeovne.
Placeringen af apparatet (og skorstenen) vil påvirke, hvor godt varmen fordeles og bevares i dit hjem. De fleste brændeovne er mestendels fremstillet med rumopvarmning for øje. De bør placeres i det rum, hvor du bruger mest af din tid.
For sikkerheden og for at maksimere effektiviteten, bør du overveje at lade en professionel installere din nye brændeovn.
Faguddannede vil omhyggeligt evaluere alt fra din skorsten til din gulvbeskyttelse. En faguddannet kan også hjælpe dig med at vælge det bedste apparat til opvarmning af dit hjem.
Guide til de bedste brændeovne
Nedenfor har vi valgt en række af de nyere brændeovne på det danske marked.
Der er to ting du skal tage i betragtning, når du investerer i en brændeovn.
For det første ovnens partikeludslip i forbindelse med træs røg og for det andet ovnens virkningsgrad.
Når du tænder op i en brændeovn udvikler den partikler og gasser, der er under mistanke for at være årsagen til forskellige sygdomme.
Brændeovne hører uden tvivl blandt de største syndere, når det kommer til udledning af partikler i Danmark.
Miljøministeriet vurderede i 2012, at ca. 70 % af udledningen af skadelige stoffer er forårsaget af brændeovne.
Partikeludslippet (partikelemissionen) defineres som vægten af partikler for hvert kilo brændt træ, forudsat ovnen anvendes korrekt og de optimale forhold er etablerede.
Virkningsgrad blotlægger, hvor stor en procentdel af brændet, den enkelte ovn udnytter.
TermaTech brændeovn afrundet med fedtsten TT20RS (Bedst i test)
Som med med de morsø brændeovne vi også har i denne test længere nede, er der her tale om en konvektions-brændeovn (se beskrivelsen af konvektionsprincippet nedenfor).
Er du på udkig efter en ny brændeovn, der skal varme et stort lokale op, så er denne brændeovn fra Termatech måske det rigtige valg.
TT20RS ovnen er indvendigt udstyret med ca. 80 kilo afrundede fedtstenssider og en topplade.
Dette er en af de Termatech brændeovne, som har en afrundet fedtsten.
Fedtstens-belægningen indebærer, udover det rent æstetiske – det ser fantastisk godt ud, også en ekstra og bedre varmeopsamling og derefter en bedre varmeafgivelse end den, der tilskrives mindre fedtstensovne.
Virkningen holder sig endda selv efter, ovnen er gået ud, fordi stenene bevarer varmen.
Lågen og i det hele taget den forreste del, er fremstillet i støbejern. I lågen er der et stort glasparti, så man rigtig kan nyde den smukke og varmende ild.
Det er let at betjene disse nye fedtsten brændeovne, fordi man med rudeskyl undgår det meste røg og tilsodet glas.
Meget høj virkningsgrad
TT20RS er en del af en serie på 8 forskellige varianter – alle designet med omhu og produceret i gedigen kvalitet.
Uagtet hvilken TT20, du beslutter dig for, er du sikret en solid konstruktion og et velovervejet innovativt design, i den moderne brændeovn.
Med en virkningsgrad på 83,4 % ligger TT20RS over Varde Cardif, der er udnævnt til at være vinder på det danske marked, i bl.a Testafdelingens brændeovn test.
Ovnen fra TermaTech har gennemgået samtlige test, er godkendt og opfylder alle nye EU-krav; det gælder selv de seneste og skrappeste krav, der sikrer høj effektivitet, brugervenlighed og kvalitet.
Cardif modellen, som andre har som testvinder, involverer ikke en sammenligning med TT20RS serien, som vi vurderer til at være bedre end Cardif.
F.eks er Testafdelingens test af Cardif kun baseret på fire ovne. Udover Cardif sammenlignes der nemlig med Varde Aura 2 brændeovnen, Varde Vision 1 brændeovnen og Dragon el-pejsen.
Derfor har vi i vores test valgt at kåre TT20RS som den bedste brændeovn i denne omgang.
Vælger du denne model som din nye brændeovn, så får du en brændeovn, med et elegant og stilrent design, som kan skabe en hyggelig stemning i dit hjem.
Produktspecifikationer
- Brændeovnens effekt: 5 kW
- Virkningsgrad: 83,4 %
- Udvendige mål (H x B x D): 132,6 x 53,1 x 41,9 cm
- Brændkammer: (B x D): 34 x 27,1 cm
- Effektiv forbrænding
- Diameter røgafgang: 15 cm
- Afstand til bagvæg: mindst 15 cm
- Afstand til sidevæg: Mindst 35 cm
- Afstand til brændbart foran: mindst 100 cm
- Vægt: 173 kg
- Opvarmer: 30 – 120 m2
- Brændelængde: 35 cm
- Tidløs brændeovn
Reklamelink
Morsø Støbejernsbrændeovn 6840 sort med sokkel (Bedst til prisen)
Denne brændeovn er fremstillet i serien af Morsø 6800 produkter.
Brændeovnen fremtræder som den forbilledlige klassiske prototype på en stilren brændeovn med et moderne ”touch”. Den besidder en imponerende ydeevne.
Materialet støbejern er en kompleks jernlegering med et højt indhold af kulstof, der bruges til støbning af færdige jerngenstande.
Det er et særdeles hårdt materiale, der udover sin holdbarhed medvirker til at bibringe ovnene et solidt udtryk.
Indenfor serien, er Morsø brændeovnen med serienummeret 6140 en mindre konvektions brændeovn. En konvektions brændeovn anvender luftcirkulation for at lette og styre den varme, der genereres.
Ovnen er bygget op med en åbentstående ydre kappe. Kappen er åben foroven og forneden. Ovnen fordeler varmen, når luften imellem ovnens inder- og yderkappe varmes op.
Forvarmet luft giver bedre brændselsøkonomi
Morsø har skabt en forbrændingsteknik, hvor forvarmet luft borger for en høj temperatur i brændkammeret. Brændkammeret er det sted, hvor røggasserne brændes af.
På den måde får du en god brændselsøkonomi.
Hvis du skal sætte ovnen op i et rum, hvor varmebehovet ikke er så stort er denne lille brændeovn ideel. Ovnen er velegnet som supplement til anden varmeforsyning.
Omkring den praktiske betjening skal det bemærkes, at ovnen har et brugervenligt et-grebs system, der håndterer lufttilførslen.
Brændeovnen er brugervenlig, og den kræver ikke meget vedligeholdelse. Skulle det blive nødvendigt med udskiftning af slidte elementer, foretages dette nemt.
Den store glaslåge giver den der nyder vinterhyggen, det fulde indtryk af de knitrende flammer.
Ifølge fabrikanten er virkningsgraden for Morsø 6800 serien 80 % (procentandel af det udnyttede brændsel), mens partikeludslippet ved en enkelt måling viste 5,3 (det vejede gennemsnit 2,8). Tallene på udslippet er vægten af partikler for hvert kilo brændt træ.
Produktspecifikationer
- Brændeovnens effekt: 3-6 kW
- Opvarmer: 45-90 m2
- Højde: 75,3 cm
- Bredde: 45,1 cm
- Dybde: 38,6 cm
- Maksimal brændelængde: 30 cm
- Afstand t/ brændbart matr., bag ovn: 15 cm
- Afstand t/ brændbart matr., til siden: 40 cm
- Røgafgang top/bag Ø: 12 cm
- Vægt: 100 kg
HETA Scan-Line 800 Keramik brændeovn
Her præsenteres brændeovnen HETA Scan-Line 800, som er en af de absolut nyeste og mest eksklusive modeller, produceret af en af Danmarks allerstørste og mest velkendte producenter af brændeovne.
Er du på udkig efter en ny brændeovn til en fornuftig pris, så kan denne HETA brændeovn Scan-Line 800 måske være noget for dig.
Dette er dog ikke en af de små brændeovne vi har i testen. Faktisk er det kun den forrige model der er større end denne.
Brændeovnens ydeevne er op til 8 kW med en virkningsgrad helt oppe på 81%. Den kan opvarme et rum på op til 120 m2.
Denne brændeovn kan leveres med stål-, fedtsten eller keramikbelægning.
Det er vigtigt at tilkøbe røgrør, således at man på nemmeste vis kan tilslutte brændeovnen til skorstenen. Her anbefales det, at man køber en 150 mm røgrørspakke.
Brændeovnen fra HETA er indbegrebet af god gammeldags hygge og kan med sin knitrende flamme, lunefulde varme og designmæssige kvalitet passe ind i ethvert hjem.
Den runde og ganske lydløse udformning, giver en harmonisk og ganske rolig ovn, i naturlig forlængelse af hjemmets skorsten.
Brændeovnen er desuden også godt isoleret, så lugten af røg indendørs er yderst minimal.
Bedst til prisen brændeovn
Denne brændeovn er bedst til prisen, fordi du får meget for pengene uden, at gå på kompromis med kvaliteten.
Fronten er helt glat og brændeovnens håndtag samt luftreguleringen er dybt integreret i selve brændeovnen.
Brændeovnen fås i mange forskellige farver. Faktisk fås den i hele 42 forskellige keramikfarver, og derfor burde det også være muligt at finde den farve der passer bedst til dit hjem.
Stålet foran fås i 2 forskellige farver – sort og grå.
Brændeovnen HETA Scan-Line 800 har disse 3 godkendelser: EN 13240, NS3059 samt 15a-BVG.
Alt i alt er dette et af de bedste brændeovne tilbud vi har set længe, derfor vinder den også vores “Bedst til prisen” i denne omgang.
Produktspecifikationer
- Bredde: 56 cm
- Højde: 107,5 cm
- Dybde: 44,5 cm
- Farver: 42 forskellige farver
- Ydelse: 8 kW
- Brændkammer bredde: 33 cm
- Opvarmer: 120 m2
- Virkningsgrad: 81%
- Vægt: 200 kg
- Udformet ergonomisk korrekt
- Diameter aftræksrør: 150 mm
- Energimærke: A+
- Smuk brændeovn
Varde Samsø brændeovn (48 x 35 x 100 cm) i sort stål
Denne Varde brændeovn er udført i et elegant og rustikt design.
Med denne brændeovn har du godt udsyn til ilden, og ildstedet giver dig associationer i retning af, at du sidder foran et åbent ildsted, selvom der er tale om en indendørs pejs.
Dette skyldes ikke mindst det anselige brændkammer, og det chikke rum til brænde i bunden.
Med brændeovnens rudeskyls-funktion opnår du både stemning, glæde og hygge, fordi flammerne under iagttagelse af den korrekte fyringsteknik altid er synlige.
Man bemærker straks de elegante og harmoniske håndtag til både brændkammeret og askeskuffen. Under et kan vi konstatere, at håndtagene er en flot finesse ved det formfuldendte design.
Mht. virkningsgraden er den 81%, hvilket indebærer at 81% af brændet udnyttes med denne ovn.
Varde brændeovne producere solide brændeovne.
Produktspecifikationer
- Drift effekt: 3-7 KW
- Opvarmer: 30-105 m2
- Udvendige mål: 100x48x35cm (h x b x d)
- Brandkammer: 26/38x30x26 cm (h x b x d)
- Røgafgang: Ø 15 cm
- Montagehøjde top: 99 cm
- Afstand til ikke brandbart: 5-10 cm (anbefales)
- Afstand til brandbart: Bag = 20 cm / Siden = 30 cm
- Vægt: 80 kg
Morsø brændeovn 8140 sort med lav sokkel
Denne brændeovn hører til I Morsøs 8100-serie.
Den er fremstillet i et funktionalistisk og stilrent design, kendetegnet ved en sammenstilling af afrundede former, simple detaljer og den matte finish, der dog gør et vist indtryk.
Morsø borger for det på en gang ny-klassiske og æstetiske indtryk, med denne flotte brændeovn, der er en forholdvis billig brændeovn, og samtidig er det alligvel en smuk og rustik brændeovn.
Som med Morsøs model 6140 i støbejern er model 8140 en konvektions brændeovn, der er baseret på en cirkulerende luft, der letter og styrer varmen. Forbrændingsluften er forvarmet.
Ovnens primære luftindtag styres af et enkelt aftageligt håndtag, det giver optimal udnyttelse. Den sodfri og store glaslåge sikrer, at du altid kan se flammerne i ovnen.
Ovnen er udstyret med et rysteristsystem og en askeskuffe
Partikel emissionen på 3,4 (vejet gennemsnit 3,7) ligger lavere end 6140 modellen, mens virkningsgraden på 80,5 % ligger lidt højere.
Produktspecifikationer
- Drift effekt: 3-8 kW
- Opvarmer: 45-120 m2
- Højde: 86,9 cm
- Bredde: 53 cm
- Dybde: 45 cm
- Kammer bredde: 35 cm
- Røgafgang top passer til Ø: 15 cm
- Røgafgang bag passer til Ø: 15 cm
- Vægt: 152 kg
- Brændelængde: 35 cm
- Afstand til brændbart matriale bag ovnen: 15 cm
- Afstand til brændbart matriale til siden: 50 cm
Reklamelink
Sanker du brænde?
Det lidt forældede udtryk ”at sanke” er med naturstyrelsens ”sankekort” igen kommet til ære og værdighed. Førhen sagde man, at ”vi sanker i lade og slæber til huse”. At sanke betyder ”at skrabe sammen” eller ”at samle en beholdning eller et overskud af noget”.
”Sankebrænde” er det træ, du finder løst liggende i skovbunden. Det kan du faktisk ikke uden videre tage i skoven og samle op.
Du skal have et sankekort hos Naturstyrelsen. Dette kort giver dig tilladelse til at sanke træ i et areal i skoven.
På brændeinfo kan du holde dig opdateret med, hvor du kan købe brænde, eller hvor du har tilladelse til sanke eller selv skove brænde i dit lokalområde.
Priserne på sankekort skifter. Du kan, som en tommelfingerregel, gå ud fra, at prisen ligger på en ca. 200-250 kr. pr. rummeter for løvtræ og ca. 100-150 kr. pr. rummeter for nåletræ.
Du kan selvfølgeligt købe brænde leveret på din adresse, men ”den, der sanker, kører bedst og billigst”.
Du skal regne med, at et palletårn med 1,8-2,1 rummeter ovntørret bøgetræ fra en forhandler koster omkring 2.050 kr. inkl. levering.
Det svarer til knap 1.000 kr. pr. rummeter. Det er derfor ca. fire gange så billigt, at sanke brænde som at købe det leveret.
Der er dog noget mere arbejde i at sanke. Du skal både selv hente og kløve brænde fra skoven.
Hvilket brænde skal du bruge til din brændeovn?
Med de mange ovne, der er på markedet af i dag, er det muligt at vælge imellem en ny generation af ovne, der afbrænder almindeligt brænde og træpiller.
Disse ovne udmærker sig ved at være renere og mere effektive, når det kommer til at opvarme middelstore, moderne boliger.
Det er væsentligt at pointere, at der kun må fyres med tørt træ fra skovbunden eller brændestabler.
Eg eller birk som brændetræ efter at det er tørret, er noget nær det bedste at bruge, det samme med ask, der dog har det med at afgive en voldsom varme.
Træbriketter og træpiller
Er briketten for løst sammenpresset, indebærer det en mere ujævn brænding og i starten en høj varme med en kort levetid.
Hårdere sammenpressede briketter opvarmer jævnt over længere tid.
Du har måske en god brændeovn, eller måske oven i købet den bedste brændeovn, med en høj virkningsgrad, men hvis det brænde du anvender ikke er godt, så nytter det ikke noget.
Du skal både anvende godt brænde og have en god brændeovn, for optimal udnyttelse.
Du kan også tage et kig på vores pilleovn test hvis du er i tvivl om en almindelig brændeovn er det rigtige valg for dig. En pilleovn er mere til opvarmning end til hygge.
Biobrændsel kan levere
Hvis vi sammenligner beregninger af varmepriser forbundet med forskellige energikilder, er det ifølge ingeniør Kurt Jakobsen muligt at dokumentere ”at fyringsklart biobrændsel ikke alene er langt billigere at anvende til opvarmning end både olie og el, men at biobrændsel faktisk også kan konkurrere med fjernvarme.”
Jakobsen konkluderer, at biobrændsel sammenlignet med andre energikilder er konkurrencedygtig, og at dette især gælder for briketter og træpiller.
God eller billig brændeovn
Oliefyring og el varme er blevet så dyrt, at det i de fleste tilfælde betaler sig at investere i en god brændeovn. Og det gælder også for sammenligninger med fjernvarme.
Den bedste brændeovn er mere økonomisk, hvis fjernvarmeprisen overstiger biobrændselsprisen på 50-60 øre pr. kWh. Jakobsen anbefaler derfor, at man investerer i biobrændsel til eksisterende gode brændeovne.
Hvad der så ikke er med i dette er spørgsmålet om, du skal købe en brændeovn. Her skal du regne med prisen og den tid det vil tage at betale ovnen af med mindre, du kan betale en gang for alle.
Derfor kan det være fristende at gå efter prisen og købe en billig brændeovn, men differencen mellem en billig og dyrere brændeovn, kan hurtigt være tjent hjem igen, via den bedre og mere effektiv forbræding.
I et område med høje fjernvarmepriser vil den bedste brændeovn være værd at overveje rent økonomisk.
Dette skal du ikke fyre med i din nye brændeovn!
At gå en stille aftentur på en villavej, når der er gang i brændeovnene i de små hjem, kan hurtigt blive til en sang om de underlige aftenlufte.
Der er visse ting, du i alt fald aldrig skal fyre med:
- Trykimprægneret træ, EU-paller eller træ, der på anden vis er overfladebehandlet.
- Træaffald indeholdende maling, lim og lak.
- Husholdningsaffald, fx mælkekartoner, æggebakker, plastik og kulørte tryksager som ugeblade og reklamer.
- Knust bygningsaffald som fx indeholder søm, skruer, rester af spån- og gipsplader.
Alt dette skal hurtigst muligt transporteres ud på en genbrugsstation. Aviser kan kun bruges til at tænde op med og det kun i små mængder.
Her kan du se hvordan Bolius anbefaler dig at tænde op i din brændeovn
Fritstående brændeovn eller væghængt brændeovn
Om du skal vælge en fristående brændeovn eller en væghængt brændeovn, er udelukkede op til dig og det rum, brændeovnen skal placeres i.
En fritstående brændeovn er de absolut mest populære brændeovne. Det er de fordi de både er nemmere at placere, montere og ofte mere effektive.
En væghængt brændeovn kan dog være æstetisk pænere at kigge på, da den lader til at svæve over gulvet og skaber på den måde, både mere luft og plads i rummet.
Vi anbefaler en fritsående brændeovn, fremfor en væghængt brændeovn.
Fra urmennesket til det moderne menneske
Ilden holdt det grufulde knugende mørke på afstand. At det var faretruende skyldtes måske frygten for alle mulige uhyrer. Også selvom det datidens mennesker så i virkeligheden var sabelkatte og gigantisk hyæner, som gemte sig i mørket.
Af samme grund blev behovet for beskyttelse og tryghed det, der sikrede artens udvikling. Med opdagelsen og tæmningen af ilden skabtes der en fascination af ilden.
Den blev en så vigtig del af artens oplevelse, at vi selv i dag kan genkende følelser som hygge og tryghed, når man sidder omkring et bål og kigger ind i ilden.
Træ er godt både som primær og sekundær varmekilde
Der er flere gode ting ved træ som varmekilde. Træ er en vedvarende ressource.
Vi kan alle godt lide tanken om at samle brænde sammen for senere at tænde op i ovnen. Vi nyder at finde ud af, hvordan forskellige sorter hver brænder på deres specielle måde.
At bygge en ild op, som en god start på dagen, kræver øvelse og tålmodighed. Det gælder om ikke, at få sort sod på hænder og tøj, når træet lægges ind.
Det kræver tålmodighed at vente på, at træet tændes op.
Du skal f.eks ikke lukke lågen for tidligt, det indebærer blot at ilden går ud. Der kan gå et stykke tid, mens man venter på ilden.
Rummet varmes kun langsomt op til en behagelig temperatur. Når det endelig er på plads, og vi kan lukke ovnens låge, er der ikke en bedre varme.
Brændeovne virker affugtende. Din stue vil elske tørheden, og hvis vi taler om et hus i træ eller om vægge beklædt med træ, vil interiøret hurtigt tage sig ud som et udstillingsvindue for fint træ og træbearbejdning.