Denne artikel indeholder reklame

Står du overfor at skulle skifte den gamle brændeovn ud, der ikke er nær så effektiv som en pilleovn og samtidig er kilde til forurening. Det er faktisk ikke en helt tosset ide at overveje at investere i en træpilleovn. Udover den hygge og varme, der breder sig i din stue, er der også det økonomiske aspekt ved at købe en af de moderne pilleovne

Pilleovn

Du kan spare helt op til 70% på din varmeregning, når du investerer i en træpilleovn med automatisk optænding, og det er, med tidens svingende priser på fyringsolie, værd at tage med.

Selv når det kommer til fjernvarme, kan biobrændsel være billigere at anvende til opvarmning.

Beslutningen om at basere sig på biobrændsel fremover, kan tages alene på det grundlag, og billedet tegner sig bestemt rosenrødt, når man ser på fordelene ved at investere i de bedste pilleovne.

Pillebrændeovn test – Den bedste pilleovn

M.h.t. produktudvikling omkring træpilleovne er det især en serie af italienske ovne, der har gjort sig bemærket på markedet de senere år.

Forhandlere betegner de italienske ovne som et produkt, kunderne har modtaget godt. Import af pilleovne fra Italien er allerede gået hen og blevet til en stor succes.

De er absolut blandt de bedste pilleovne på markedet. Der er mange pilleovne at vælge imellem, men det er de færreste der kombinere design og effektivitet så godt som disse gør.

Den nye skrotningsordning med tilskud nedbringer tilbagebetalingstiden på at investere i en træpilleovn, når den gamle brændeovn eller oliefyret kasseres.

En forholdsvis billig pilleovn som f.eks. Lory Langå modellen på 8 kW, kan opvarme op til 133 kvadratmeter, og den kan problemfrit supplere den primære varmekilde, så olieforbruget reduceres mellem 2.000 liter og 4500 liter.

Hertil kommer en virkelig høj virkningsgrad, og dermed en energivenlig forbrænding, når der sammenlignes med almindelige brændeovne.

De indstillelige temperaturer er en yderligere fordel i forhold til en traditionel brændeovn.

Hvis du vil tage det helt store skridt og gør opvarmningen af din bolig så energirigtig som muligt, så bør jordvarme være med i dine overvejelser. Du kan læse alt om jordvarmeanlæg og priser her.

Vi har sammenlignet en række træpilleovne her
Pilleovn
(Klik for at læse mere)
VirkningsgradVarmeydelse kWOpvarmning op tilPilletankTil Butik (Alle links under her er reklame)
Lory Langå90%8 kW133 m²13,5 kg.til-butik-knap-lilleReklamelink
Delia Langå90%8 kW133 m²13,5 kg.til-butik-knap-lilleReklamelink
Langå Karen90%8 kW133 m²40 kg.til-butik-knap-lilleReklamelink
Tonde Langå87,5%8 kW133 m²15 kg.til-butik-knap-lilleReklamelink
Artel Mini 5.S89-91%5 kW-12 kg.til-butik-knap-lilleReklamelink
Artel Futura pilleovn95%7,9 kW-16 kg.til-butik-knap-lilleReklamelink
Thermorossi POP91,8%8,3 kW130 m²17 kg.til-butik-knap-lilleReklamelink
 

Eksperter anbefaler pilleovne

Amerikanske ”Mother Earth News” er et tidsskrift på nettet, der beskæftiger sig med bæredygtig livsstil. Eksperter skriver på siden om økologiske fødevarer, grøn transport, vedvarende energi, naturlig sundhed og grønne boligmiljøer i byen.

Bidragende redaktør og ekspert m.h.t. brændeovne baseret på træ, træpiller og træbriketter John Gulland siger, at de, der vil anvende en vedvarende energikilde, når de ikke opholder sig i hjemmet i dagtimerne, er godt tjent med at investere i en træpilleovn.

Hvis du hovedsageligt overvejer at købe en pilleovn for hyggens skyld, så kan du med fordel kigge på biopejse i stedet. Du kan læse vores guide til alle typer biopejse her. En biopejs skaber den samme hyggelige stemning som en brændeovn kan gøre.

Spar penge med moderne pilleovne

En træpilleovn afbrænder forarbejdet træ, der er blevet afbarket, findelt, tørret og komprimeret til små piller (bemærk at nogle brændeovne også kan basere sig på biobrændstoffer.).

Træpiller er ikke alene mere økonomiske end fyringsolie og fjernvarme; pillerne er også billigere end propangas og elektricitet.

Hertil kommer, at biobrændslet er bæredygtigt, fordi træer kan plantes på ny.

Hvis man sammenligner med en traditionel brændeovn, der alene er rettet på fyring med brænde, er en pille-ovn lettere at betjene.

Pillerne fyldes på om morgenen, og de afgiver varme i længere perioder, før der igen skal fyldes på ovnen.

Pillerne brænder rent og effektivt. De er sammenpressede, og de kræver ikke så meget plads som almindeligt brænde, der skal stables.

Pilleovn Lory Langå – 8 kw

Pilleovn Lory Langå - 8kw

Pilleovn Lory Langå – 8 kw i sort


Denne pilleovn yder 8 kW hvilket er nok opvarmning af op til 133 m2 bolig.

Det er nemt at indstille ovnen på betjeningspanelet, der indeholder manuel regulering samt en tænd og sluk funktion.

Der kan bruges fjernbetjening til denne pilleovn, men den skal købes som ekstraudstyr ved siden af.

Lory Langå indeholder desuden en ”stand by” funktion, og det indebærer, at ovnen starter og stopper i overensstemmelse med en forvalgt rumtemperatur.

Hvis du f.eks. foretrækker en inde-temperatur på 22 grader, starter ovnen ved en rumtemperatur på 21 grader.

Herefter varmer den op til 23 grader, hvor den så stopper og nedkøler til de forvalgte 22 grader.

Lydsvag pilleovn i flere farver

Lory Langå træpilleovn leveres med en rustfri, varmefast brænderskål. Ovnen er meget lydsvag, fordi den har en lukket blæsemotor til rumvarmen.

Modellen Lory Langå leveres i Bordeaux, Sort, Hvid eller Beige farve.

Man skal huske at købe et røg rør, så skorstenen kan tilsluttes. Det følger ikke med, men skal købes ved siden af ovnen. Man kan tilkøbe en 80 mm Røgrørspakke.

Røg røret tilsluttes røgsugeren, som sidder 17 cm over gulvet (målt til midten af røret) og 250 mm inde i ovnen.

Væsentlig bedre end en almindelig brændeovn

Ovnen har en virkningsgrad på hele 90 %, så forbrændingen er mere effektiv end den traditionelle brændeovn baseret på sankebrænde eller indkøbt brænde, der ofte ligger omkring de 80 % i virkningsgrad.

M.h.t. partikeludslippet kan det generelt konstateres, at forureningen fra danske brændeovne de senere år, har vist en faldende tendens, takket være produktudvikling.

Udslippet fra en moderne træpilleovn, ligger væsentligt under de tilladte grænseværdier. Udslip på under 3 gram partikler pr. kg træ ligger en del lavere end grænseværdien på 10 gram pr. kg træ.

Forbrændingen er optimal, og der vil ikke være meget aske efter stop af ovnen.

Hertil kommer, at der ikke er nævneværdige støvgener ved påfyldning af træpiller.

Søgning på nettet hos diverse forhandlere viser intet om miljømærkning (svanen) eller oplysninger om den præcise partikeludledning, sikkert pga. den meget lave partikeludledning.

Produktspecifikationer

 • Mål: 46 x 96 x 52 cm
 • Ydelse: 8 kW
 • Pilletank: 13,5 kg
 • Opvarmer: 133 m2
 • Virkningsgrad: 90 %
 • Vægt: 80 kg
 • Diameter aftræksrør mm: 80
 • Fås i mange farver: Sort, hvid, bordeaux eller beige

 

Til Forhandler

Reklamelink

Pilleovn Delia Langå – 8 kw

Pilleovn Delia Langå - 9kw

Pilleovn Delia Langå – 8 kw i sort


Delia Langå tager sig ud som en almindelig brændeovn med den samme høje effektivitet.

Ovnen er fremstillet, så den har en lang levetid, ligesom den er særdeles stabil i drift. Prisen ligger lavt uden, at det går ud over kvaliteten.

Træpilleovnen er egnet til alle former for boliger, sommerhuse, havehuse og lignende.

Delia kan opvarme boliger på op til 133 m2, selvfølgeligt betinget af boligens placering og isolering.

Spar penge med en pilleovn

Vi har sammenlignet priserne på energiformer ovenfor, og som med denne ovn kan det kun siges, at Delia Langå er en utrolig billig opvarmningsform.

Du vil kunne mærke det som en betydelig besparelse på dit varmebudget. I starten kan besparelsen gå til at betale af på ovnen, senere er der tale om en ren besparelse.

Ovnen er desuden yderst velegnet kombineret med oliefyr, elvarme og lignende. Delia Langå kan varme boligens rum op til en billig penge.

Hertil kommer, at Delia Langå modellen er særdeles støjsvag i drift. Man har i forbindelse med produktudviklingen gjort sig virkeligt umage for at støjsikre denne træpilleovn.

En aflukket blæsemotor til rumvarmen gør sit til, at ovnen er ekstra støjsvag på lang sigt.

Delia udmærker sig ved sit moderne og enkelte design. Ydeevnen er høj, og forbrændingen efterlader kun et minimal mængde aske.

Smart og brugervenlig

Delia Langå betjenes med en ”remote”, ligesom du kan regulere driften manuelt; der er en stand by funktion med automatisk start og stop til den forvalgte rumtemperatur, og betjeningspanelet er meget brugervenligt.

Vil du køre med fjernbetjening, skal dette købes ved siden af.

Automatisk Standby er ensbetydende med automatisk start og sluk efter behov, så du hele tiden kan have den samme ønskede inde-temperatur.

Som med Lorimodellen (se ovenfor) undgår du derfor de store temperatursving, der følger med den uregulerede traditionelle brændeovn.

Delia Langå modellen er indrettet således, at du skal rense og tømme ovnen regelmæssigt. Det anbefales, at du anvender 6 mm træpiller af en høj kvalitet, så du kan minimere askeaffald og mindske antallet af gange, du skal tømme affaldet.

Et tilkøbt røgrør skal tilsluttes røgsugeren. Røret er placeret 17 cm fra gulv til midten af røret, og det skal skubbes 250 mm ind i ovnen.

Virkningsgraden på 90 % antyder en større grad af energieffektivitet, end set i forbindelse med traditionelle brændeovne, der ligger omkring de 80 %.

M.h.t. partikel-emission og CO2 udslip lever Langå Pilleovnene op til alle danske normer og standarder jvf. beskrivelsen af Lory modellen ovenfor.

Produktspecifikationer

 • Mål: 91,2 x 50,50 x 48,50 cm
 • Ydelse: 8 kW
 • Pilletank: 13,5 kg
 • Opvarmer: 150 m2
 • Virkningsgrad: 90 %
 • Vægt: 66 kg
 • Diameter aftræksrør mm: 80
 • Fås i sort, hvid eller bordeaux

 

Til Forhandler

Reklamelink

 

Pilleovn Karen Langå – 8 kw

Pilleovn Langå Karen - 8 kw

Pilleovn Langå Karen – 8 kw i sort

Søger du en ny og kvalitetsorienteret pilleovn til dit hjem, som kan opvarme hele din bolig effektivt og stabilt, uden at det koster dig alt for mange penge på varmeregningen?

Denne højkvalitets pilleovn Langå Karen er i så fald et rigtig godt og kvalificeret bud på en perfekt løsning for dig.

Læs med nedenfor, hvor vi anmelder pilleovnen og giver dig den fornødne viden, så du er klædt optimalt på til selv at kunne træffe en informeret købsbeslutning.

Driftsikkerhed i verdensklasse, høj ydeevne og stor kapacitet

Denne Pilleovn Langå Karen i rustfri stål er et af de førende produkter på markedet inden for sin kategori.

Pilleovnen er udformet i kvalitetsmaterialer og komponenter af højeste standard – herunder sneglmotor, røgsuger, blæsemotor, styring mm.

Dette garanterer dig et slidstærkt, langtidsholdbart og modstandsdygtigt produkt, som tåler brug – optænding efter optænding.

Det minimerer risikoen for unødigvendige og irriterende driftsstop eller lignende komplikationer, og den stabile og solide konstruktion skaber en suveræn driftssikkerhed.

Pillefyret har en tank med en stor kapacitet på hele 40 kg, hvilket betyder, at pilleovnen kan holde dit hjem varmt i rigtig lang tid på bare én opfyldning. De andre Langå modeller har en tank på 13,5 kg., så det er altså en væsentlig større tank du får med Karen modellen.

Nem betjening, smarte funktioner og lang varmetid

Foruden det høje kvalitetsniveau afspejler pilleovnen også en ekstremt høj funktionsdygtighed, hvilket blandt andet kommer til udtryk ved den tilsvarende høje ydeevne.

Pilleovnen præsterer en ydelse på 8 kW. Det betyder, at ovnen hurtigt kan varmes og effektivt spreder varme ud i hele hjemmet.

Den store tankkapacitet muliggør desuden, at du ikke behøver at fylde tanken op med træpiller hele tiden. Du kan sagtens drage på udflugt eller på weekendtur og stadig komme hjem til en bolig, der er dejligt opvarmet.

Du kan således køre cirka tre dage med opvarmning pr. opfyldning og behøver kun at opfylde tanken én gang om dagen i de kolde vintermåneder.

Træpilleovnen er udviklet med øje for den super brugervenlige og smarte design, der gør ovnen meget nem og ubesværet at vedligeholde over tid.

Du kan hurtigt rengøre ovnen, da du udelukkende skal fjerne en skrue og en plade for at kunne komme til med støvsugeren. Det sikrer dig et langtidsholdbart produkt med lang levetid, og du skal ikke bruge dumme penge på servicetjek og reparationer.

Pilleovnen kommer med et praktisk betjeningspanel, der muliggør nem og funktionel håndtering, indstilling samt tænd og sluk efter behov. Derudover har ovnen en smart STANDBY-funktion, så den aktiveres og standser afhængig af den pågældende temperatur i rummet.

Det bør du være opmærksom på

Der er visse forhold, du med fordel kan være opmærksom på, inden du investerer i denne Pilleovn Langå Karen.

For det første kan der kun anvendes træpiller af 6 mm størrelse.

For det andet skal du huske at tilkøbe røgrør, så du kan tilslutte ovnen til boligens skorsten.

For det tredje skal røgrøret tilsluttes røgsugeren, der er placeret over cirka 17 cm over gulvet – det vil sige det midterste rør – og cirka 2,5 cm inde i selve ovnen.

For det fjerde fås ovnen i flere forskellige farvemodeller, blandt andet sort, bordeaux og hvid.

Vær opmærksom på, at der med købet følger en varmefast brændeskål

Produktspecifikationer

 • Mål: B:44 x H:126,5 x D:51,5 cm
 • Ydelse: 8 kw
 • Pilletank: 40 kg
 • Opvarmer: 133 m2
 • Virkningsgrad: 90%
 • Vægt: 90 kg
 • Diameter aftræksrør mm: 80

 

Til Forhandler

Reklamelink

Pilleovn Tonde Langå – 8 kw

Pilleovn Tonde Langå - 9,5kw

Pilleovn Tonde Langå – 8 kw i sort

Denne pilleovn har en ydelse på 8 kW. Ovnens betjeningspanel giver mulighed for manuel regulering af driften, ligesom den har en tænd- og sluk funktion.

Som med de øvrige Langå modeller skal fjernbetjeningen købes ved siden af.

Tonde Langå modellen indeholder en ”stand by” funktion, og dette bevirker, at ovnen kan reguleres efter den forvalgte rumtemperatur.

Hvis du foretrækker en temperatur på 22 grader, starter pilleovnen på de 20 grader, og den kører så op på 24 grader, hvorefter den igen køler ned og stopper ved de 22 grader.

Lydsvag pilleovn

Tonde leveres med en rustfri, varmefast brænderskål, og m.h.t. støjniveauet har man fået udviklet en virkelig støjsvag træpilleovn.

Den har en blæsemotor, hvor der er lukket af til rummet, og dette indebærer så en yderligere dæmpning af lyden fra ovnen.

Tonde Langå i sort indgår i en serie af Tonde modeller kendetegnet ved farverne rød, sort eller beige.

Virkningsgraden ligger lidt lavere end for Lory, Delia og Karen modellerne som ligger på 90 %. For Tonde er den kun 87,5 %, det er dog fortsat højere end for den traditionelle brændeovn.

Det er væsentligt, at du anvender de bedste 6 mm træpiller til at fyre med.

Produktspecifikationer

 • Mål: 54,4 x 96,1 x 54,1 cm
 • Ydelse: 8 kW
 • Pilletank: 15 kg
 • Opvarmer: 158 m2
 • Virkningsgrad: 87,5 %
 • Vægt: 105 kg
 • Diameter aftræksrør mm: 80
 • Fås i sort, rød eller beige

 

Til Forhandler

Reklamelink

Artel Mini 5.S

Artel Mini 5.S pilleovn

Artel Pilleovn Mini 5.S i hvid

Mini 5.S pilleovnen leveres i farverne, hvid, sort og bordeaux rød.

Modellen er på en gang elegant, traditionalistisk og dog tidsvarende samt slidstærk.

Træpilleovnens holdbarhed skyldes, at man har fremstillet den i særdeles robuste materialer.

En omstændelig test af ovnene, inden de forlader fabrikken sikrer, en virkningsgrad helt op til 91% og energiklasse A+. Det er absolut i den høje ende.

Flot og moderne ovn med Wifi

Mini 5 udmærker sig ved bl.a dens flotte og moderne design, der passer særdeles godt ind i de fleste nordiske hjem.

Ovenen leveres med både et brugervenligt display, Wifi og en fjernbetjening.

Der er praktisk påfyldning af træpiller i toppen, og nem rensning i siden. På den måde er det hele både nemt og hurtigt at komme til.

Selve varmereguleringen er det sidste nye. Ovnens instrumentbræt styres af en mikroprocessor. Hermed opnår du den oversigt, som du altid savnede i forbindelse med almindelige brændeovne.

Panelet er særdeles brugervenligt og med den tilhørende ”remote” kan du sidde mageligt i din sofa og styre det hele.

Produktspecifikationer

 • Mål: H 88 x B 47 x D 27,7 cm
 • Ydelse: 2,8 – 6,7 kW
 • Pilletank: 12 kg
 • Brændetid: 10 – 24 timer
 • Virkningsgrad: 89-91%
 • Vægt: 48 kg
 • Diameter aftræksrør mm: 80

 

Til Forhandler

Reklamelink

Artel Futura pilleovn

Artel Futura pilleovn

Den flotte Artel Futura pilleovn i klassisk sort

Artel Futura pilleovn er fremstillet i indbydende og holdbare materialer, og den lever op til de nyere EcoDesign 2022 krav.

Ovnen udmærker sig ved sin effektivitet, der er helt oppe på utrolige 95%. Det giver den et certifikat på A++. Hertil kommer, at den er tæt på at være lydløs i drift.

Ovnen er det sidste nye m.h.t. produktudvikling, og den leveres med både med Wifi og en fjernbetjening, der kan række op til 60 meter.

Ventilationssystemet er nyt og forbedret, med en mere effektiv fordeling af varmen, samt ekstra lyddæmpning.

M.h.t driftsomkostningerne ligger den så absolut i den lavere ende.

Flot design og nem betjening

Ovnen styres som fjernbetjent regulering, hvor dens funktioner er baseret på mikroprocessorteknologi. Denne form for regulering garanterer drifts-stabilitet, pålidelighed og den optimale ydelse.

Tænd og sluk funktionen foregår hurtigt, let og smertefrit.

Som en ekstra finesse, køres der nu med radiostyret fjernbetjening. Du kan i dag sidde komfortabelt i sofaen og styre temperaturen, ventilationsniveauet samt effektiviteten.

Ovnen programmeres og forudindstilles, så den kan tænde og slukke på bestemte tidspunkter.

M.h.t. asketømning er der tale om et minimum; tømningerne forgår nemt, og ovnen er i det hele taget let at rengøre.

Partikeludledningen er minimeret til langt under den gældende grænseværdi.

Ovenen leveres i øvrigt i farverne sort, hvid eller bordeaux rød.

Produktspecifikationer

 • Mål: H 94 x B 47,5 x D 49 cm
 • Ydelse: 3,9 kW – 7,9 kW (min/max ydelse)
 • Pilletank: 16 kg
 • Brændetid: 10 – 20 timer
 • Virkningsgrad: 95%
 • Vægt: 100 kg
 • Diameter aftræksrør mm: 80

 

Til Forhandler

Reklamelink

Thermorossi Pilleovn POP

Thermorossi Pilleovn POP

Thermorossi Pilleovn POP


Igen en ovn med en lang levetid på grund af, at den er fremstillet i bæredygtige materialer.

POP er udvendigt er beklædt med tonet glas og indvendigt med et stål- og støbejerns brændkammer, hvilket gør den nem at rengøre.

Ovnen undergår en grundig test, inden den sendes videre fra produktionsanlægget; at den er så holdbar, som den er, ses af, at den italienske producent giver fire års garanti på produktet.

Thermorossi POP kommer du ikke til at høre meget til, når den er i drift. Støjniveauet ligger kun på 36 dB.

Brugervenlig og moderne pilleovn

I toppen på ovnen er der en brugervenlig skærm, hvor du kan betjene den, hvis du da ikke vælger at bruge den medfølgende fjernbetjening i stedet.

Der er mange funktionsmuligheder med denne træpilleovn. F.eks kan du uafhængigt af hinanden indstille blæseren og effekten på ovnen.

Den har automatisk start og stop, hvilket betyder at du kan indstille den temperatur du gerne vil have, og så sørger ovnen for resten.

Den har et magasin hvor der kan være 17 kg. 6 mm træpiller ad gangen.

En af de mest effektive pilleovne

Yderligere skal det bemærkes, at du kan programmere POP, så den starter og stopper på bestemte tidspunkter. Endelig skal vi ikke glemme, at ovnen har en indbygget sikkerhedstermostat i tilfælde af overophedning

POP er meget let at vedligeholde og rengøre. Vi anbefaler, at man kun anvender træpiller af høj kvalitet. De gode pellets betyder mindre aske, optimal forbrænding samt mindre og lettere rengøring.

Man lægger straks mærke til at denne ovn hører til blandt ovnene med den højeste virkningsgrad i den Italienske serie (91,8 %)

Ovnen er godkendt i Danmark og den opfylder europæiske lovkrav med udspring i en række direktiver.

Produktspecifikationer

 • Mål: 46 x 121,7 x 47,8 cm
 • Ydelse: 2,4 kW – 8,3 kW (min/max ydelse)
 • Pilletank: 17 kg
 • Opvarmer: 100 – 130 m2
 • Virkningsgrad: 91,8 %
 • Vægt: 121 kg
 • Diameter aftræksrør mm: 80

 

Til Forhandler

Reklamelink

Italienske pillebrændeovne i bedste kvalitet

Et stort plus ved de italienske træpilleovne, vi har gennemgået ovenfor er, at der kun skal fyldes træpiller på et par gange ugentligt.

Ovnenes indbyggede automatik styrer træpilleovnen.

Ovnene er særdeles velegnet som et supplement til ældre anlæg baseret på olie- eller gasfyr, eller de kan ligefrem erstatte elvarme.

Træpilleovne er en fortrinlig primær opvarmning i små huse på mellem 100-150 m2 og i sommerhuse.

6 mm standard træpiller er det bedste brændsel, i alle gennemgået modeller ovenfor.

Den bedste pilleovn er den pillebrændeovn som passer til dit behov, med den rette mængde brændsel, som samtidig har en høj varmeeffekt.

Det er muligt at finde en god og billig pilleovn, men som med de fleste andre produkter, er det ikke sikkert at en billig pilleovn kan leve op dine behov og krav.

De bedste pilleovne eller den bedste pilleovn, har en lang levetid, en høj varmeeffekt og er nem at fylde træpiller på.

Mange billige pilleovne har ikke disse mange fordele, som den bedste pilleovn har.

Tilskud og fradrag på træpilleovne

I forbindelse med grønne håndværkerfradrag for 2016 og 2017 er det vedtaget, at håndværkerfradraget fremover forsætter og munder ud i en mere grøn model med et fradrag på 12.000 kroner for energirenovering og klimatilpasning af boligen.

Når man skal udskifte ældre varmeanlæg bemærker vi også, at der kan ydes fradrag for reparation eller udskiftning af gasfyrskedler og varmeanlæg, energirådgivning til energiforbedringer og afmontering af brændeovne.

Hertil kommer, at det er muligt at få tilskud til udskiftning af ældre oliefyr til mere effektive grønne varmekilder, som f.eks. træpillefyr. Tilskuddet er afhængigt af hvor gammelt dit oliefyr er, og hvor effektiv din nye energikilde er.

Man skal være opmærksom på, at fradrag for opsætning af ovne er begrænsede, fordi de ikke rubriceres som ”grønne håndværkerfradrag”.

Der ydes fradrag for håndværkerudgifter for eksisterende brændeovne i forbindelse med afmontering af brændeovne.

Skal du købe en ny træpilleovn?

Tilbagebetalingstiden spiller ind ved ny-investeringer, men investeringen kan, efter et vist antal år med besparelser, vise sig fordelagtig.

Dette gælder især i områder med høje fjernvarmepriser eller, hvis du hidtil har baseret dig på centralvarme eller andre dyre former for opvarmning.

Det er sikkert en god ide, at tale med en specialist eller en forhandler, når der skal investeres i en træpilleovn.

Kender du ikke til træpilleovne, har du behov for orientering om vedligeholdelse, og påfyldning af biobrændslet.

Afhængigt af ovnmodellen, kvaliteten af træpillerne, udetemperaturer og andre faktorer skal du forvente, at der skal tømmes aske mindst en gang om ugen.

Forskellen på en pilleovn og en almindelig brændeovn

En almindelig brændeovn er noget, vi alle kender til. Det der kendetegner denne ovntype er, at den har et brændkammer, som du lægger et stykke brænde ind i.

Luften til brændkammeret justerer ovnens temperatur. Alle nyere brændeovne er fremstillet på basis af konvektionsprincippet.

Konvektion indebærer, at den naturlige luftgennemstrømning fordeler varmen bedre i det rum, ovnen er opstillet i.

Den traditionelle brændeovn fortrin er dens alsidighed m.h.t. varmekilde. Den kan køre på billigt brænde, ligesom den kan håndtere briketter, koks og kul. En speciel pillekurv er faktisk også ensbetydende med, at den kan brænde træpiller af.

Her kan du se en video med både en almindelig brændeovn og en pillebrændeovn

Træpilleovne

Træpilleovnen er anderledes, fordi denne ovn alene er indrettet på at forbrænde hårde træpiller købt i sække eller i løs vægt.

Det betyder så, at du er underlagt udsving i priserne på markedet for træpiller.

Udover brændkammeret har denne ovntype en masse teknik og elektronik. Den har indbygget en blæser, der cirkulerer varmen i rummet.

Ydermere er der en termostat, der automatisk tilpasser mængden af tilførte træpiller med det formål at sikre en uafbrudt og behagelig temperatur.

Ovnen har et træpille-magasin, der varierer i størrelse. Magasinet indeholder mestendels ca. 10 – 15 kg. træpiller.

Ovnen er indrettet på selv at transportere træpillerne fra magasinet til brændkammeret. På en måde kan en træpilleovn køre uden påfyldning i mange timer – til tider endda i dagevis.

Det er her fordelen viser sig ved sammenligninger med den almindelige brændeovn, hvor du så at sige hele tiden skal være stede som ”fyrbøder” i dit hjem.

Overfyring er altid et problem i en almindelig brændeovn.

Dette problem forsvinder med træpilleovnen pga. magasinet. Holder du af at vågne op til en varm stue om morgenen er pille-ovnen lige dig.

Men er du den mere romantiske type eller drages du voldsomt af flammerne, elsker du sikkert charmen ved at selv at fyre op i ovnen og sidde og se ind i ilden og knitrende flammer.

I det tilfælde er pilleovnen nok ikke det bedste for dig.

Træpilleovnen har automatisk start- og stopfunktion styret af et forindstillet ur. Den tænder selv brændkammeret op ved hjælp af en lille varmetråd, når den gløder.

Pilleovn priser – Billig pilleovn eller dyr

Brændeovnen er en billigere investering end træpilleovnen. Forskellen er imidlertid ikke så stor, når der sammenlignes med den dyreste brændeovn.

Billige pileovne kan købes fra ca. 10.000, mens en brændeovn koster fra 3.500 kr. og op.

Skal du have en rigtig god pilleovn eller den bedste pilleovn, med en høj virkningsgrad, stor pilletank og en høj ydelse, så bliver prisen på pilleovnen dog noget højere, men til gengæld får du også en pilleovn i høj kvalitet, som du kan bruge i mange år fremover.

Prisen på en pilleovn bliver højere jo større ydelse den har.

Større ydelse betyder, at den kan varme et større areal op. Og på den måde er selvfølgelig logisk at prisen stiger i takt med pilleovnens ydelse.

Der er selvfølgelig flere ting der spiller ind på pilleovn priser end kun ydelsen. Som nævnt tidligere har virkningsgraden og pillemagasinet også en rolle i den sammenhæng.

Prisen er dog ikke det eneste her, fordi vi også skal se på ovnen udledning af skadelige partikler (partikelemissionen eller partikeludledningen), CO2 udledningen og virkningsgraden.

Sidstnævnte har med energieffektiviteten at gøre. Eller sagt lidt mere populært er virkningsgraden en målestok for, hvor stor en procentdel af brændet, den enkelte ovn udnytter.

Den sidste, men ikke uvæsentlige, fordel ved træpilleovnen er, at træpillerne ikke skal flækkes og stables; de leveres som regel i poser på en palle i indkørslen, og er klar til fyring med det samme.

Hvis du derimod fyrer med brænde, kan dette også leveres i tårne på en palle, men det mest almindelige er, at det stables op i et brændeskur eller lignende for helt at kunne tørre, inden det brændes af.

Det er på brændslet, der kan være mange penge at hente, hvis du vælger en traditionel ovn, da det giver større mulighed for selv at skaffe billigt brænde, især hvis man er villig til at arbejde lidt for det.

Hvis du ikke er helt overbevist om, du skal købe en pilleovn eller en almindelig brændeovn, kan du tage et kig på vores brændeovn test

Sammenligning af priser på brænde og træpiller

træpiller

Træpiller

Fordi træpiller kræver en vis forarbejdning, er de normalt dyrere end almindeligt brænde.

Kører du med en brændeovn, kan det altid betale sig at få sig et ”sankekort” og selv gå ud og samle brænde sammen på tilladte arealer i skoven.

Sankepriserne pr. kubikmeter fast-masse (træet er ikke savet og kløvet) ligger for kævlerester eller regulære produkter på 315 kr. pr. rummeter, for godt løvtræ, bøg 280 kr. pr. kubikmeter, almindeligt Løvtræ, typisk eg og ask 210 kr. pr. rummeter og nåletræ 140 kr. pr. rummeter.

Sammenholdt med priserne på stablet brænde, der leveres i et brændetårn til priser omkring de 2000 kr. for ca. 2 rummeter, kan det bestemt godt betale sig at bruge sin ”jydekrog” og trailer med henblik på selv at sanke. Men brænde fremfor træpiller er som sagt ikke den bedste løsning, hvis man er ude af huset hele dagen.

Olie og el som energikilde er blevet så dyrt, at det i de fleste tilfælde ville kunne betale sig at erhverve sig en brændeovn eller et fyringsanlæg til biobrændsel.

Hvis du allerede har en brændeovn, er der god økonomi i helt eller delvist at gå over til biobrændsel. Dette gælder især, når fjernvarmeprisen ligger højere end biobrændselsprisen, der er 50-60 øre pr. kWh.

En træpilleovn – ikke at forveksle med et pillefyr – er en god måde at skaffe sig billig varme på. Besparelsen ved at fyre med en god pilleovn, som vi skriver om her, forklares ved den lave pris på træpiller sammenlignet med de øvrige energikilder.

Der er ganske gode penge i form af besparelser, forbundet med at går over til fyring med træpiller (en luftpilleovn).

Dette gælder også i tilfælde af, at man monterer en ovn som supplement til en anden varmekilde.

For et enfamiliehus på 130 M2 ved de gældende priser i 2015 andrager den årlige besparelse ved et typisk varmeforbrug for en luftpilleovn som supplement 20.700 kr., hvis man skrotter sit oliefyr og 14.000 kr., hvis man skifter gasfyret ud med en pilleovn. Selv ved pilleovnen som en supplerende energikilde er der beskedne besparelser at hente.

Her kan du se og høre lidt mere om pilleovne