Denne artikel indeholder reklamer
Stadigt flere vælger at installere et brændekomfur. En af grundende til at det er sådan, skyldes de til stadighed stigende priser på brændstof. Vinteropvarmning kan hurtigt gå hen og blive en meget dyr affære.
På den anden side er det også sådan at brænde – hvis man da ikke selv sanker den – er billigere. Hvis du ikke har noget imod selv at samle brænde ind, giver det dig en helt anden oplevelse, der er ganske gratis.
Der er ikke noget som at råhygge foran en buldrende ild på en kold vinteraften. Mennesket drages af ilden så det bliver en næsten hypnotisk affære at sidde og kigge ind i flammerne.
I modsætning til fossile brændstoffer, kan brænde sagens være en vedvarende energikilde, når der høstes på en fornuftig og bæredygtig måde. Husker man til stadighed, at plante nye træer når de gamle høstes, kan det endda medvirke til at bedre skovens sundhed.
Du kan læse mere om, at vælge det rigtige brænde og bæredygtigt skovbrug længere nede.
Brændekomfurer i denne guide
Brændekomfur
Det er væsentligt at holde sig den lille forskel på brændekomfurer og brændeovne for øje. Et brændekomfur ligger tæt på det klassiske komfur – det ældste komfur vi kender.
Under brændekomfurets kogeplader er der en ovn hvori brændet lægges ned. Kogepladerne er opbygget med et dæksel ned til ovnen; når man tager dækslet af, strømmer varmen og flammerne op af hullet. Det er her man under madlavningen kan stille en gryde.
I takt med at der er blevet lagt naturgas ind i mange bygninger er det klassiske brændekomfur udgået fra den danske husholdning. Gaskomfurer og keramiske kogeplader er nu en gang nemmere at have med at gøre. Hertil kommer at de tager sig mere moderne ud og de er billigere i drift.
Vor tids brændekomfurer
At have et brændekomfur stående er ikke bare det hyggelige og retroagtige. Det skal med at det kan være en økonomisk fordel, hvis man bor et sted med adgang til meget brændsel.
Brændekomfurer er imidlertid en særdeles effektiv varmekilde. Dette skyldes at man kan tilpasse varmeniveauet ved at bruge en udluftnings-controller.
Åbenbart er brændekomfurer mindre i størrelse end almindelige pejse. Som et resultat af deres mindre størrelse besidder de ikke kvaliteterne ved det åbne ildsted og de er derfor perfekt velegnede til opsætning i køkkener, spisekroge og familiens rum. Og hvad mere er, deres moderne look giver ethvert rum en på en gang klassisk og moderne trendy fornemmelse.
På grund af det faktum, at træ er afsondret i et lille rum i ovnen, kræver brændekomfurer ikke konstante påfyldninger og de er generelt meget lettere at rengøre. Det kan dog anbefales, at kanalen til røgaffald og gasser renses årligt.
Med hensyn til et negativt aspekt ved brændekomfurer skal det bemærkes, at de kan være ganske vanskelige at starte hvis man ikke har nogen forudgående erfaring. Vi hører konstant om husejere, der opgiver deres brændekomfurer og vender tilbage til at spilde deres hårdt tjente kontanter ved, at skrue op for den almindelige opvarmning.
Endelig skal det bemærkes at selvom brændekomfurer generelt er en mere effektiv varmekilde, er de ikke i stand til at producere den samme mængde varme som en buldrende åben ild.
Brændekomfurer på det danske marked
Vi vil i det følgende, se på en række af nyere modeller, som alle udmærker sig ved sin kvalitet og formfuldendte elegance.
Klaretta Easy brændekomfur
Komfuret fremtræder sort smukt og enkelt i klassisk stål og støbejern. Det klassiske design står dekorativt, robust og med et strejf af fortid.
Komfuret kan opvarme et rum på op til 100 m2, så den Imponerende model kan opvarme et køkken og mere til. Forrest er der nogle store flotte keramiske glasruder i en flot bøjet rustfri top plade.
Ovnen har en indstillelig grill.
Moderne brændekomfur i gamle klæder
Klaretta Easy fremstår chikt og den bringer minder frem om de elskede gamle modeller.
Forrest er der 2 store låger med keramisk glas, håndgreb på 3 sider og et termometer i lågen. Brændkammeret befinder sig i venstre side og askebakken ser man forneden.
Selve toprammen og forbrændingskammeret er fremstillet i emaljeret støbejern. Kogepladen er i fabrikeret i glat støbejern med en dobbelt serie af støbejernsringe. Toppladen yder en enestående strålevarme.
Den emaljerede ovn har en kapacitet på 26 L. Håndtagene er fremstillet som ”Cool Touch”, så man ikke brænder sig. Der er opbevaringsrum til brændsel.
Hertil kommer at de flotte fødder på ovnen og selve kabinettet er produceret i støbejern. Siderne er malede stålsider.
Det er nemt at gøre ovnen ren pga. af rysteristen og en stor askebakke. Ovnen er i sin simplicitet let at betjene og det både som komfur og som opvarmningskilde.
Specifikationer
- Forbrænding: Lufttilførsel med primær, sekundær og tertiærluft.
- Tilslutning til skorsten: Røgafgang Ø 130 mm
- Godkendelser: Certificeret DK
- Afstand til brændbart materiale: Bagvæg: min. 300 mm
- Nominel varmeydelse: Klaretta Easy – op til 9,1 kW
- Opvarmning: 70 – 100 kvm
- Virkningsgrad: 84,1 %
- Effektydelse op til 9,1 kW
- Ovnkapacitet: 26 L
- Vægt: 163 kg
- Energiklasse A
- Mål: Højde: 913 mm, Bredde: 895 mm, Dybde: 578 mm
- Røgafgang: ø130 mm
- Forbrændingskammer (HxWxD: 364 x 235 x 382 mm)
Violetta brændekomfur
Violettas kombinationen af brændekomfur og ovn med konvektion borger for det klassiske og romantiske på grund af de smukke keramiske kakler.
Ovnen er i stand til at opvarme 70-100 m2.!
Ovnen er noget nær det perfekte når det kommer til både sommerhuset og til et køkken.
Det romantiske og klassiske brændekomfur
Violetta er fremstillet i et romantisk og klassisk look, som knytter an til antikke modeller med chikke kakler i farver. Her er det virkeligt muligt at skabe en elegant stemning køkkenet.
Violetta er fremstillet i sort støbejern og stål med ambrosiske kakler på begge sider og foran. Kaklerne fås i enten beige eller rød.
Brændkammeret er placeret til venstre mens selve ovnen er i den højre side. Der er stor udtagelig askebakke forneden.
Selve toprammen er lavet af stærk emaljeret støbejern og det samme er forbrændingskammeret. Kogepladerne er produceret i glat støbejern.
Ovnen fremtræder som en panoramisk emaljeret ovn.
Kapaciteten på ovnen ligger på de 26 L. Håndtagene til lågerne er Cool Touch, så man ikke brænder fingrene ved åbning af lågerne. Der er også et mindre lagerrum til træ.
De 2 omfangsrige og dekorative låger fremstår med et chikt keramisk glas. Dette borger for at man rigtigt kan lade sig besnære af flammerne i den ene side. I ovnlågen finder du et termometer, så du bestandigt har et godt overblik over temperaturen.
Ovnen hviler på fire støbejernsfødder. Kabinettet er er som det øvrige fremstillet i kraftigt støbejern.
Tømningen ovnen foregår simpelt og det er let at rengøre den. Dette skyldes den praktiske rysterist og den store udtagelige askebakke. Ingen tvivl om, at det er en enkel ovn at betjene og det gælder både som komfur og som varmekilde.
Specifikationer
- Forbrænding: Lufttilførsel muligt at regulere med primær, sekundær og tertiærluft.
- Tilslutning til skorsten: Røgafgang Ø 130 mm
- Godkendelser: CE Godkendt, certificeret DK
- Afstand til brændbart materiale: Bagvæg: min. 300 mm
- Nominel varmeydelse: Violetta – op til 9,1 kW
- Farve: Sort med keramiske kakler i Beige eller Rød
- Vægt: 173 kg
- Opvarmning: 70 – 100 kvm
- Virkningsgrad: 84,1 %
- Effektydelse op til 9,1 kW
- Ovnkapacitet: 26 L
- Mål: Højde: 913 mm, Bredde: 895 mm, Dybde: 578 mm
- Røgafgang: ø130 mm
- Forbrændingskammer (HxWxD: 364 x 235 x 382 mm)
Klara Easy brændekomfur
Klara Easy er enkel men formfuldendt med et nutidigt touch. Forrest finder du 2 store låger med keramisk glas, håndgreb på 3 sider og termometer i ovnlågen.
Brændkammeret sidder i venstre side og askebakken befinder sig forneden. Rammen foroven og forbrændingskammeret er fremstillet i emaljeret støbejern.
Kogepladen er lavet i glat støbejern med en dobbelt serie støbejernsringe. Den emaljerede ovn har en kapacitet på 26 L. Håndtagene er fremstillet i Cool Touch, hvilket sikrer at de forbliver kølige uanset hvor meget der fyres.
Det praktiske lukkede opbevaringsrum til træ, sikrer at du ikke skal have en brændekurv ved siden af ovnen. Klara Easy’s fødder er, som kabinettet, fremstillet i støbejern.
Med den udtagelige askebakke og rysteristen vil du kunne operere med denne ovn så let som ingenting. Den er yderst velegnet både til dagligt i forbindelse med madlavningen, lige såvel som den er en fortrinlig varmekilde i f.eks. sommerhuset.
Specifikationer
- Forbrænding: Lufttilførsel muligt at regulere med primær, sekundær og tertiærluft.
- Tilslutning til skorsten: Røgafgang Ø 130 mm
- Godkendelser: Certificeret DK
- Afstand til brændbart materiale: Bagvæg: min. 300 mm
- Nominel varmeydelse: Op til 10,0 kW
- Vægt: 199 kg
- Opvarmning: 90 – 120 kvm
- Virkningsgrad: 84,8 %
- Effektydelse op til 10,0 kW
- Ovnkapacitet: 26 L
- Energiklasse A+
- Mål: Højde: 913 mm, Bredde: 1035 mm og Dybde: 679 mm
- Røgafgang: ø130 mm
- Vægt: 199 kg
- Forbrændingskammer (HxBxD) 296 x 305 x 453 mm
- Emaljeret ovn (HxBxD) 307 x 323 x 433 mm
- Indfyringslåge (HxB) 284 x 273 mm
Viola brændekomfur
Dette komfur og konvektionsovnen skaber både atmosfære og en følelse af at vende tilbage til fortiden i dit køkken.
Det er på en gang nostalgi og et tilbage til fremtiden der møder fortiden; her kan du lave både traditionel og moderne mad over ”en buldrende ild” på en ny måde.
Med de stilfulde kakler skabes der en varme og hygge i dit køkken uden lige. Kaklerne fås i 2 farver, beige og rød fremstillet i de bedste materialer.
Ovnen til det gastronomiske er stor, så den kan klare selv den største gås til julemiddagen.
Forrest finder du store flotte låger; kogepladerne på toppen er i rustfri stål.
Rammen på brændekomfuret og forbrændingskammeret er fremstillet i emaljeret støbejern. Ovnen har en kapacitet på 43 L med håndgrebet er tempereret så du ikke brænder fingrene. Termometret i lågen gør at du løbende kan følge med i om maden udsættes for den rette temperatur.
Brændkammeret sidder til venstre og du finder yderligere et fikst rum til opbevaring af træ.
Kabinettet er i støbejern og ovnen kan sagtens opvarme det meste af en bolig. Komfuret hviler på fine støbejernsfødder.
Smoke by Pass teknologien reducerer røgudslip, når der fyldes træ på ovnen.
Overfladebehandlingen sikrer en nem rengøring og en smertefri vedligeholdelse. Rengøringen foregår som på en almindelig ovn, og den udtagelige askebakke og rysteristen gør det nemt.
Ovnen leveres komplet med grill.
Specifikationer
- Tilslutning til skorsten: Røgafgang Ø 130 mm
- Godkendelser: Viola er certificeret i DK
- Afstand til brændbart materiale
- Bagvæg: min. 300 mm
- Nominel varmeydelse: Viola – op til 9,1 kW
- Opvarmning: 90 – 120 kvm
- Virkningsgrad: 84,7 %
- Effektydelse op til 9,1 kW
- Ovnkapacitet: 43 L
- Energiklasse A+
- Mål: Højde: 913 mm, Bredde: 1035 mm, Dybde: 679 mm
- Røgafgang: ø 130 mm
- Vægt: 214 kg
- Forbrændingskammer (HxBxD) 296 x 305 x 453 mm
- Emaljeret ovn (HxBxD) 307 x 323 x 433 mm
- Indfyringslåge (HxB) 284 x 273 mm
Margot Easy brændekomfur
Med Margot Easy får du et avanceret brændekomfur med 2 ovne der virker uafhængigt af hinanden.
Forrest finder du en stor flot låge med keramisk glas. Lågen funktionerer som et lukke for begge ovne. Bygget ind i lågerne er der indbyggede termometre for hver låge.
Man kan temperaturregulere så det er muligt at køre med højere temperaturer i den øverste ovn. På grund af den indplacerede røgkanal, er det med andre ord muligt at varme den øverste ovn op til endog meget høje temperaturer.
Begge ovne er emaljerede og der er en indbygget lavastensbund. Den øverste ovn kører med en kapacitet på 14 L mens den nederste fungerer med en kapacitet på 35 L. På den måde er en mangesidet mulighed for at udføre adskillige ting på en og samme tid.
Toppen af komfuret er som forbrændingskammeret fremstillet i emaljeret støbejern. De klassiske kogeplader fremstillet som en dobbelt serie af støbejernsringe er lavet i glat støbejern.
Hertil kommer 3 Cool Touch funktionen for håndtagene der sikrer, at du kan åbne ovnen uden at brænde dig på håndtaget. Det er muligt at regulere primær- og sekundær- samt tertiær luft.
Kabinettet er bygget i støbejern med malede stålsider.
Rengøringen foregår let og smertefrit pga. den glatte emaljerede overflade, som gør den nem at tørre af. Og med rysteristen og den store udtagelige skuffe til asken, er det nemt at rengøre brændkammeret og tømme asken ud.
For Margot Easy gælder de samme grundregler som ved placering af almindelige brændeovne. Du kan eventuelt forhøre dig hos din forhandler om de nærmere omstændigheder, vedrørende afstande ved placering af brændekomfuret.
Specifikationer
- Forbrænding: Lufttilførsel muligt at regulere med primær, sekundær og tertiærluft.
- Tilslutning til skorsten: Røgafgang Ø 130 mm
- Godkendelser: Margot Easy er certificeret I Danmark
- Afstand til brændbart materiale: Bagvæg: min. 300 mm
- Nominel varmeydelse: Margot Easy– op til 10,0 kW
- Opvarmning: 90 – 120 kvm
- Virkningsgrad: 84,7 %
- Effektydelse op til 10,0 kW
- Vægt: 206 kg
- Energiklasse A+
- Mål: Højde: 913 mm, Bredde: 1035 mm, Dybde: 679 mm
- Røgafgang: ø130 mm
- Forbrændingskammer: (HxBxD) 296 x 305 x 453 mm
- Mål øvre ovn: (HxBxD) 100 x 323 x 433 mm
- Mål nedre ovn: (HxBxD) 252 x 323 x 433 mm
Margherita brændekomfur
Madlavning, som den gang mormor var ung, forener den klassiske måde på et komfur der varmes op med træ og det æstetiske. Det smukke brændekomfur vil lyse op i ethvert køkken.
Her er det muligt at bage en pizza i den øverste ovn på samme tid med at en tærte er på vej i den nederste ovn. Komfuret kan med andre ord køre med forskellige temperaturer.
Komfuret kører med en høj virkningsgrad, og den gennemførte finish er baseret på gedigne materialer såsom stål og støbejern.
Der er to fuldstændiggjorte ovne, der funktionerer uden at driften griber ind i hinanden. Ovnen er indstillelig så den kører med alternative temperaturer. Den øvre ovn, kan varmes op til en ekstra høj temperatur.
Der er en indbygget lavastensbund i begge ovne, som også udmærker sig ved sin solide emaljering.
Designet hviler på princippet om et brændkammer til træ til venstre, to ovne til højre og kogeplader i toppen.
Kombinationsfunktionen supplerer det gastronomiske så brændekomfuret også virker som brændeovn.
Brændekomfuret kan opvarme 90 – 120 kvm.
De store keramiske glasruder forrest kører med indbyggede termostater. Toppladen er fabrikeret i rustfri stål. Bemærk endvidere Cool Touch håndtagene der sikrer at du ikke brænder fingrene når du åbner lågerne.
Den øverste ovns kapacitet ligger på 14 L mens den nederste ligger på 35 L. Toppen er, som forbrændingskammeret, fremstillet i emaljeret støbejern. Kogepladerne er frembragt i glat støbejern formet som de karakteristiske støbejernsringe lavet som en dobbelt serie. De er nemme at holde rene pga. overfladen.
Kabinettet er fabrikeret i støbejern med malede stålsider.
Den almindelige rengøring er i det hele taget let at have med at gøre. Det skyldes den glatte emaljerede overflade, som er let at tørre af. Med rysteristen og den rummelige udtagelige askeskuffe, er rengøringen af brændkammeret og udtømningen af aske ingen sag.
Specifikationer
- Forbrænding: Lufttilførsel muligt at regulere med primær, sekundær og tertiærluft
- Tilslutning til skorsten: Røgafgang Ø 130 mm
- Godkendelser: Margot Easy er certificeret I Danmark
- Afstand til brændbart materiale: Bagvæg: min. 300 mm
- Opvarmning: 90 – 120 kvm
- Virkningsgrad: 84,8 %
- Effektydelse op til 10,0 kW
- Vægt: 218 kg
- Energiklasse A+
- Mål: Højde: 913 mm, Bredde: 1035 mm, Dybde: 679 mm
- Røgafgang: ø130 mm
- Forbrændingskammer: (HxBxD) 296 x 305 x 453 mm
- Mål øvre ovn: (HxBxD) 100 x 323 x 433 mm
- Mål nedre ovn: (HxBxD) 252 x 323 x 433 mm
Reklamelink
Køb af brænde til dit brændekomfur
Når du identificerer, hvilket træ du skal købe til dit brændekomfur, skal du sørge for at træet er certificeret. Hvis du køber træ der er FSC og/eller PEFC certificeret er du sikret, at skoven det kommer fra, er bæredygtig. Det vil sige, at der bliver passet på både natur- og plantelivet. Med et bæredygtigt skovbrug menes der bl.a, at der ikke bliver fældet flere træer end skoven kan reproducere.
Yderligere skal du også sikre dig, at det træ, du køber, har et lavt fugtighedsindhold. Det anbefales, at du tjekker brændekomfurets vejledning, når du skal beregne omfanget af det træ der er påkrævet.
Hårdt eller blødt træ
Når det kommer til at købe træ til dit hjem, kan det hurtigt gå hen og blive et svært valg. Der er mange forskellige trætyper og de besidder alle deres forskellige brændekvaliteter.
Hårdt træ betragtes som bedre at brænde i dit brændekomfur end blødt træ. Dette skyldes at hårdt træ brænder en langsomt og længere. Hårdt træ er f.eks. eg, valnød, teak, æble og ahorn. Disse træsorter anses for at være noget nær det bedste når det kommer til din forbrændingen. Hårdt træ er derfor også langt mere effektivt til de kolde vinteraftener.
Blødt træ f.eks. cedertræ, gran, fyr, rødtræ, barlind og gran skaber kortere brændende, mere intense flammer. Blødt træ har halvdelen af den hårde træsorts vægtfylde, hvilket får det til at brænde dobbelt så hurtigt. Dette fordrer, at du køber dobbelt så meget træ end hvis du køber hårdt træ.
Det anbefales ikke, at du brænder forarbejdede materialer, malede trækonstruktioner, fremstillede pladeprodukter eller palletræ. Disse kan frigive skadelige dampe og de kan også beskadige dit brændekomfur.
Opbevaring
Hvis du i årevis har varmet din bolig op med et brændekomfur og hvis du har anvendt din egen brænde har du sikkert også gjort dig skyldig i mange fejltagelser undervejs.
Hvis du f.eks. købte friskt træ og forsøgte at brænde det fugtigt var det ikke så godt. Hvis du stablede brændet op i dynger på jorden, mistede du måske halvdelen fordi træet rådnede. Byggede du skure, der var for små og lækkede gik det også galt.
Vi har alle lært af vore fejltagelser, så vi ved også at brænde skal lagres tørt og længe fordi det skal være affugtet.
En måde at gøre det på er at bygge et luksuriøst træskur der beskytter dit brænde mod vejr og vind. Det er ikke nok med et skråt halvtag op mod en væg. Træet skal være fuldt afskærmet af en konstruktion eller et skur i fuld størrelse, omhyggeligt designet og gennemtænkt så det kan holdes tørt i 2 til 3 år.
Her kan du se hvordan Bolius anbefaler at tænde op
Valg af brændekomfur
Det er den tid på året, hvor tanken trænger sig på med ubønhørlig styrke. Hvad er bedst – brændekomfuret eller åben ild?
Med den nye tids indendørs arkitekter, der mener man hygger sig med brændekomfurer og med de traditionelle, der favoriserer en buldrende åben ild, ser det ud til, at vi stadig ikke er tæt på at have fundet svaret.
Det kan være meget udfordrende at vælge det rigtige brændekomfur. Dette gælder især hvis du aldrig har haft et brændekomfur før.
Udvalget af stilarter, teknologier, størrelser og kapaciteter er virkeligt enormt. Det har sine fordele fordi det betyder, at der er et brændekomfur derude, der opfylder næsten alles behov. Men på den anden side er det svært; man ender med at blive forvirret over de mange tilgængelige muligheder.
Du kan også få koblet en akkumuleringstank til dit brændekomfur eller brændeovn. Med en akkumuleringstank, der også bliver kaldt en buffertank, kan du gemme på det varme vand, og dermed spare på varmeregningen. Du kan læse mere om akkumuleringstanke her.
Støbejernskomfur og jernkomfur
Komfurer fremstilles i forskellige materialer hvor jernkomfuret er det vi ofte forbinder med denne form for madlavning. De findes i sin moderne udformning som det vi har kaldt brændekomfuret. Oprindeligt var der tale om komfurer fremstillet i støbejern og de kom til Danmark som en del af landbrugskøkkenet i 1850’erne.
Støbejernskomfurer var sammensat af støbte plader. De var muret indvendigt; der var en ovn og i nogle tilfælde en beholder, hvorfra man kunne aftappe varmt vand. I dag er de to ting adskilt, du har brændekomfuret og varmtvandsbeholderen hver for sig. En selvstændig varmtvandsbeholder eller vandvarmer, som den også bliver kaldt, er noget helt andet i dag, og de fås i mange forskellige modeller og variationer.
Gryder, potter og pander blev anbragt i runde åbninger, hvori der lå nogle jernringe som man kunne støde til side hvis ilden krævede næring. Iltens træk og den varme røgs gennemstrømning gennem komfuret kunne reguleres ved hjælp af spjæld.
Som tiden gik, blev brændekomfurerne udstyret med dekorationer i overensstemmelse med tidens smag. Man så nogle modeller, der var beklædt med kakler. En beskyttende messingkant sikrede brugeren mod at støde ind i det varme jern. Hvad de færreste sikkert tænker over er at støbejernskomfurer skulle pudses med sort ovnsværte.
Senere kom nyere teknologier til. Gaskomfuret der kørte på bygas samt El komfurer som vi kender endnu den dag i dag.
Andres oplevelse af brændekomfuret
Det hjælper altid at sætte sig ind i, hvordan andre har reageret på det de valgte.
Check kundeoplevelser inden du køber noget, du ikke er sikker på. Bevidste forbrugere kan lide at bedømme og kommentere alle mulige produkter og det gælder også for brændekomfurer, uanset om de er tilfredse med dem eller ej.
Det er meget vigtigt at tage sig lidt tid og læse så mange anmeldelser som muligt. Her er det især årsagerne til, at en forbruger ikke er tilfreds med et bestemt komfur der trænger sig på. Nogle gange er det ikke komfuret, der er problemet; i stedet er det et forkert valg.
En række faktorer spiller en vigtig rolle når det kommer til komfurets ydeevne. Dette inkluderer størrelse, isolering, gennemsnitlige vintertemperaturer osv.
Hvis disse faktorer ikke tages i betragtning, når du køber et nyt brændekomfur, er der en stor chance for at du bliver skuffet. Så når du studerer køberes anmeldelser, skal du være nøje opmærksom på årsagerne til deres tilfredshed eller utilfredshed med et bestemt komfur.
Anmeldelsernes ABC
Anmeldelser af brændekomfurer er uden tvivl meget nyttige, især hvis du ikke ved, hvilket komfur du skal vælge. Som antydet er brugeranmeldelser en god indikator for kvalitet. Dette er naturligvis betinget af, at den endelige dom er baseret på et tilstrækkeligt antal anmeldelser.
Statistiske tilfældigheder kan hurtigt gøre sig gældende hvis den mængde anmeldelser man læser, ikke er særligt omfangsrige.
Meningerne om, hvad der er tilstrækkeligt antal anmeldelser, er delte. Du kan naturligvis ikke stole på en håndfuld tilfredse anmeldelser alene, hvis det i virkeligheden forholder sig sådan, at alle andre end de der anmelder er utilfredse.
Det kan også anbefales, at du tager dig tid til at læse brugeranmeldelser på forskellige hjemmesider i stedet for kun ét sted. Det gælder også i tilfælde hvor der er hundredvis af kommentarer til en bestemt komfurmodel.
Tag altid hensyn til dine egne unikke behov. Hvis du har besvær med at finde dine egne ben midt i alt den virak omkring hvilket brændekomfur du skal vælge, kan det ikke anbefales tit nok, at du altid kontakter en ekspert for at få et råd.
Husk altid dine egne specifikke behov
Bare fordi et bestemt brændekomfur har gode anmeldelser, betyder det ikke nødvendigvis, at det også er et godt valg for dig.
Generelt er du sikker på produkter, der har fremragende anmeldelser, men inden du køber ting som et brændekomfur, skal du overveje dine helt egne specifikke behov, såsom den tidligere nævnte bolig (rummets størrelse), isolering og de sædvanlige vintertemperaturer.
En endnu bedre idé er at bede en ekspert om at gennemgå dit hjem og anbefale dig den optimale løsning. Og hvis du bor i et røgkontrolområde, skal du huske, at dit valg er begrænset til godkendte brændekomfurer.
Brændekomfur, brændeovn eller pejs
De der bebor et moderne hjem med præferencer, der fordrer en ensartet varmekilde hele dagen, minimal nødvendig brandovervågning og rengøring, samt en mindre beskedent og mere omkostningseffektiv opvarmningsmetode vil altid foretrække et brændekomfur eller en brændeovn. Med en brændeovn kan du dog ikke lave mad som på brændekomfuret.
En brændeovn er til opvarmning og hygge, mens den åbne ild i en pejs, er den perfekte form for dem der tænker mere i traditionel dansk hygge, den duftende og rige aroma og den beroligende atmosfære, der følger af den traditionelle pejs.
En brændeovn har den fordel, fremfor en pejs, at den kobles til hele husets varmesystem. Det vil sige, at når du åbner for termostaten på dine radiatorer, så bliver de varmet op med varme fra din brændeovn. Du bruger altså brændeovnen til, at varme dine radiatorer op.
Det samme kan du gøre med en pilleovn, men en pilleovn har ikke den samme hyggeeffekt som en brændeovn har. Til gengæld er pilleovnen mere økonomisk end en brændeovn, da den bruger træpiller i stedet for almindelig brænde. Træpiller er presset træ, som både fylder mindre og brænder bedre
Men forsigtig, forsigtig…
Ifølge kooperationens medlemsblad ”Samvirke” er uforsigtighed ved komfuret hvert år skyld i 500 brande. Sikkerhedsstyrelsen har udfærdiget en vifte af gode råd til, hvordan man omgår brandfare ved komfuret.
Hvis uheldet er ude og man glemmer en gryde eller pande på komfuret, kan det starte en komfurbrand.
Med 500 brænde hvert år i Danmark leder det til 5 årlige dødsfald. Denne statistik gælder samtlige komfurtyper, men det er klart at omgang med ild øger brandfaren og derfor er brændekomfuret også noget man skal omgås med endnu større forsigtighed.
Åben ild
Man finder næppe noget der kan varme hele huset op som en buldrende åben ild kan det. Når man ankommer hjem fra en kølig vintertur på jogging stierne, er den åbne ild et perfekt middel hvis man vil have fingre og tæer tøet op. Og hvad mere er, så er åbne ildsteder er typisk meget lettere at tænde end brændekomfurer.
Dette gør det muligt for husejere at varme deres hus hurtigt – en nødvendighed, når kong vinter banker på!
Brænde af træ frembringer en bred vifte af aromaer, der kan gennemsyre et hus med en smuk og indbydende duft. Forskellige skove producerer forskellige aromaer, så det er bedst at undersøge, hvilken duft du vil have i tilknytning til din ydmyge bopæl.
Åben ild skal modsat brændekomfurer omgås med varsomhed. Du må aldrig lade stå til at lave ildstedet passe sig selv i et rum. Det er bedre at være mange i stuen. Ildstedet ryster gæsterne sammen og fremmer hyggen. Hvad er mere perfekt i den søde juletid når gæsterne skal føle sig hjemme.
Den åbne ild er perfekt til at skabe en hyggelig atmosfære omkring et festligt julebord. Den brølende ild skaber en beroligende atmosfære; alle vil hurtigt kunne slappe af.
Men når alt det er sagt skal det ikke glemmes, at åben ild bestemt ikke er den mest effektive varmekilde. Det er et faktum, at luftstrømmene ikke kan kontrolleres fordi åben ild og luft fra hele huset trækkes op gennem skorstenen. Dette påvirker flammernes levetid negativt.
Selvom den åbne ild er fantastisk når det kommer til varmeeffekten på et hvilket som helst tidspunkt, så ved vi også at den åbne pejs er en konstant kamp mht. hvor meget brændstof der skal tilsættes og hvor meget røg der udvikles.
Den åbne ild resulterer i en særlig hård rengøringsproces. Brandaske og affald kan tilstoppe og påvirke pejsens ydeevne, hvilket på sin side nødvendiggøre hyppig rengøring.